Under en marknad i Karlskoga gick jag in och drack en kopp kaffe på församlingshemmet. Jag satt och tittade på alla marknadsbesökare som gick förbi utanför. Då föll min blick på ett papper som låg i fönstret. Det var ett recept på en kaka. Jag satt och läste om Agda i Arvidabo och då klack det till i mig. Det är ju min farfars syster det handlar om. Världen är bra liten.
Jag har sedan försökt lista ut vem som var ursprunget till detta recept men jag har ännu ej kunnat härleda det till en bestämd person.

Biblisk julkaka (från Ås i Västbo)

Agda i Arvidabo stod i köket och rörde till den tradionella julkakan. På bordet låg mors gamla handskrivna kokbok och en Bibel. Albin, brodern, läste högt för henne ur mors bok.
-"Nu ska du ta 2 kaffekoppar Nahum 3:12. -Du har väl lagt i 6 st Jer. 17.11." 
Och så bläddrade Albin i Bibeln och när han funnit profeten Nahum och den anvisade versen läste han: 
Alla dina fästen likna fikonträd med brådmogen frukt. Vid minsta skakning falla de i munnen på den som vill äta dem. -"Då är det fikon du ska lägga i."
"Biblisk Julkaka" hade mor skrivit över receptet, som hon i början på detta sekel fått av en faster, gift med en augustanapräst i Amerika. I sjuttio år har man i hemmet i Arvidabo bakat denna julkaka, där i receptet hänvisas till bibelställen för de olika ingredienserna.

6 st Jer. 17:11

1 kaffekopp Dom. 5:25

2 kaffekoppar 2:a Mos. 15:25

½ kaffekopp Dom. 4:19

2 st 2:a Krön. 9:9

4 kaffekoppar 1:a Kon. 4:22

2 msk 1:a Sam. 14:25

2 tsk Amos 4:5

2 kaffekoppar Nahum 3:12

1 nypa 3:e Mos. 2:13

2 kaffekoppar 4:e Mo. 17:8

Tillbaka