KARLEVISTENEN

Söder om Färjestaden finns denna runsten som är Ölands äldsta och en av Sveriges märkligaste runstenar. Runstenen är gjord av finkornig granit, den enda i sitt slag på Öland. Det märkliga med stenen är att inristningen talar om en dansk vikingakung "Sibbe", är inristad av en norrman och den står på svensk mark. 

Runstenen vid Karlevi restes under sen vikingatid, slutet av 900-talet, till minne av hövdingen Sibbe, Foldars son.

Runinskriften lyder:
"Denna sten är satt efter Sibbe den gode, Foldars son. Och hans följesman reste den på Ön, den dödes edsvurne man(?). Begravd ligger den som de största dåd åtföljde – det visste de flesta – stridernas Truds arbetare i denna hög. Ej skall en oförvitligare kampstark vagn-Vidur på Endills vidsträckta jord råda över land i Danmark."
Skaldediktningen frodades i hela Norden under vikingatiden och in på 1200-talet. Den senare delen av denna poetiska text är skriven på versmåttet drottkvätt, vilket betyder "versmåttet, lämpligt för kväden att föredragas inför konungens hird". Denna dikt är den enda skaldestrof som bevarats i samtida nedskrift i sitt slag i Sverige. Drottkvätt användes i diktning riktad till kungar och hövdingar. Ordföljden är avsiktligt invecklad för att sätta åhörarens uppmärksamhet och litterära bildning på prov och rik användning av omskrivande bildspråk s k kenningar.
Trud är namnet på en valkyria – ett kvinnligt mytologiskt stridsväsen. Den som arbetar och strider för henne är en hövding. Vidur är ett av asaguden Odens många namn och Endill är namnet på en mytisk sjökung. ”Endills vidsträckta jord” kan alltså översättas med havet och Odens kampstarka vagn på havet, "vagn-Vidur", är följaktligen ett uttryck för ett mäktigt skepp.
Var det handel eller måhända krigiska avsikter som föranledde den danske hövdingens besök? Troligen restes stenen av danskar på väg hem efter att ha deltagit i något slag, kanske det vid Fyrisvallarna, utanför nuvarande Uppsala. Det slaget stod under andra hälften av 900-talet och sveakungen Erik Segersäll segrade över den danske vikingahövdingen Styrbjörn.
Vad det än var som förde den danske hövdingen Sibbe till Öland, så lades han antagligen i en gravhög intill stenen. Gravhögen är numera försvunnen men rester av den dokumenterades på 1800-talet. Karlevistenen har förmodligen stått på samma plats i landskapet sedan den restes för tusen år sedan.
Tillbaka