KÄLLA GAMLA KYRKA

Den ruvar som på en hemlighet, Källa gamla kyrka på Öland. Dov och mäktig står den gamla stenkyrkan bekvämt inbäddad bland syrener och lummig grönska sommartid. Annat var det under den tidiga medeltiden då hot från omvärlden tvingade fram de tjocka murarna till ölänningarnas försvar.

Stenkyrkan byggdes i början av 1200-talet ovanpå resterna av en nedbrunnen äldre träkyrka från 1000-talet. Källa gamla kyrka helgades åt S:t Olof och ortnamnet Källa antyder att en offerkälla var ursprunget för kyrkans placering. Det är troligtvis denna källa som finns bevarad i kyrkogårdens nordvästra hörn.

Oroliga tider i slutet av 1100-talet och början av 1200-talet höjde ölänningarnas beredskap. Ett antal av de gamla fornborgarna rustades upp på nytt samtidigt som de befintliga kyrkorna förvandlades till trygga befästningar dit de omkringboende kunde fly vid fara.

Gamla kyrkan i Källa byggdes i tre våningar kring ett försvarstorn, en kraftig kastal som var bevarad från den äldre träkyrkan. Högst upp fanns en skyttevåning försedd med krenelering och små skottgluggar. En låg mellanvåning användes till skyddsrum och härbärge. Endast bottenvåningen användes som kyrkorum.

Från 1300-talet upphörde orostiderna och Källa användes enbart som en församlingskyrka. Ombyggnader under 1700- och 1800-talen förstörde den mörka medeltida karaktären. Efter en tids förfall uppfördes en ny kyrka i Källa, som invigdes 1888.

Från början tänkte man ta sten till nybygget från den gamla kyrkan, men detta avvärjdes av fyrmästare Sidén. Däremot tillvaratogs all användbar inredning till den nya kyrkan. Det överblivna såldes och skingrades. Efter flera decennier av förfall överlämnades kyrkan 1928 till Vitterhetsakademien och vårdas nu av Riksantikvarieämbetet.

Källa gamla kyrka är nu en levande museikyrka, med gudstjänster, vigslar, dop och konserter under sommartid. Kyrkan rustades upp i början av 1990-talet. I kyrkan finns modeller av de olika byggnadsskedena, vilka också kan följas i kyrkans murar.

Källa: RAÄ
Tillbaka