Bosättningar från Skålander till Engquist.

 

Den plats där kronotorpet på Skålarödje Norrgård var beläget på. Numera växer det vinbärsbuske på platsen. Jordkällaren i bakgrunden härrör förmodligen från denna tid. På denna plats växte syskonen Skålander upp. Ida, Johan August o Anna Sofia är födda i Frinnaryd, de övriga - Emma Charlotta, Hilda Kristina, Karolina och Oskar, är även födda här på Skålarödje.

Om denna byggnad härrör från torpet är ej riktigt klarlagt. Men den är belägen på samma tomt och alldeles bredvid jordkällaren.

Detta hus benämnes Jakobsberg och är beläget i Frinnaryd. Fotot är från 2010 och huset är beläget på Rosenvägen. Det byggdes i slutet av 1800-talet av knekten Jakob Skålander. Men innan han flyttade in så skrevs sonen Johan August här år 1883. J A står som ägare av fastigheten. Då Jakob blev pensionerad som soldat så lämnade han Skålarödje och flyttade hit tillsammans med hustru och yngste sonen Oskar. Här bodde även J A´s systrar Anna Sofia och Karolina vid olika tidpunkter. År 1893 fick Johan tydligen nog med storkollektivet, för då flyttade han till Tranås köping.

Till denna plats Strömsholmen no 5, Tranås köping flyttade snickaren J A Skålander med hustrun Johanna Matilda och 4 barn den 23 nov 1893. Detta enligt kyrkoböckerna, men på detta foto finns angivet att huset blev byggt 1895. 1895 föddes min mormor Sara Skålander med adressen Strömsholmen. 1897 föddes Sara´s yngre syster Karin med adressen S Gyllenfors 45A. Familjen skall sedan ha flyttat till Holmen. I bouppteckningen efter modern år 1900 står Strömsholmen angivet. Här fordras lite närmare efterforskningar hur "Skålandrarna" flyttat omkring.

Åren gick och efter diverse flyttningar i Tranås hamnade mormor Sara här i torpet på Ängarydsgatan. I detta hus växte min mor och hennes syskon upp. Torpet finns fortfarande kvar men är något ombyggt.

Under mina uppväxtår så var Sara gift med "farbror Gottfrid" och bodde i Stalpet, Aneby. Här bodde hon till omkring 1970 då hon flyttade tillbaka till Tranås.

Efter några olika mellanlandningar i bl a Kalmar och Huskvarna, så flyttade min mor och far in på Gjutarevägen i Karlskoga. Detta hus var min hemvist under mina två första levnadsår.

Från 1950 så flyttade familjen Engquist till det nybyggda hyreshuset på Bergmästarevägen. På denna gård har sedan jag lekt och vuxit upp. Det finns nog inte det minsta lilla skrymsle i dessa fastigheter som inte jag och mina barndomskamrater undersökt. Vi bodde i gavellägenheten på 1:a våningen. På denna tid var det stora gräsytor att leka på för oss barn.  Numera är det modernt och bra - det är asfalt och bilar som gäller. Barn och barns leklystnad är något som inte genererar pengar - alltså skall det inte förekomma. Tråkigt men tidens gång.

1 2 3 4