EKETORPS BORG

På Eketorp levde människor redan på 300-talet e.Kr. Arkeologiska utgrävningar visar att platsen har varit bebyggd i tre olika skeden fram till mitten av 1200-talet. I dag finns här Sveriges enda återuppbyggda fornborg med den mäktiga ringmuren och många av husen från järnålder och medeltid rekonstruerade.

Redan Carl von Linné la märke till lämningarna efter en gammal borg mitt ute på Alvaret. Ändå dröjde det till 1964 innan utgrävningar inleddes på platsen. Det kom att bli ett av de största arkeologiska projekten någonsin i Sverige. Bland annat togs 26 000 föremål tillvara och tre olika, på varandra liggande, byggnadsskeden kunde noga dokumenteras.

Under 1978 startade arbetet med att bygga upp borgen igen. I rekonstruktionsarbetet satsade arkeologerna på att försöka återskapa den mellersta epoken i Eketorps historia, det vill säga 400-talet till 600-talet e.Kr. Under den perioden bodde omkring 160 personer året runt i borgen, som närmast kan beskrivas som en befäst bondby. Under arbetet med att återuppföra borgen har man fått pröva sig fram i de fall där kunskapen om dåtidens byggnadsmetoder inte räckte till. På vägen har mycket kunskap om järnålderns byggnadsteknik vunnits.

I dag är Eketorp ett spännande utflyktsmål omgivet av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Här har besökaren möjlighet att uppleva hur en forntidsborg av den här storleken kan ha sett ut och fungerat. Man kan kliva in i bostadshus och verkstäder och titta på olika föremål som användes för hantverk och i hushållen. Brunnen mitt på gården har funnits där sedan borgens äldsta period men ger fortfarande vatten. I museet visas ett urval av den enorma mängden föremål som har påträffats i samband med utgrävningarna.

Tillbaka